Menü

Tűzvédelmi bírság

A tűzvédelmi bírságokról és megelőzésükről

/Avagy mire kell odafigyelni?/

Jelenlegi cikkem, írásom a tűzvédelmi bírságok összefoglalására törekszik röviden és érthetően. Szeretném, és kívánom, hogy mindenki számára hasznos legyen, nemcsak úgy, mint munkáltató, hanem, mint hétköznapi dolgozó avagy alkalmazott számára is!

A tűzvédelmi bírságok törvényileg rendezettebben vannak összefoglalva, ugyanis itt csak 1 jogszabály fogja közre az elképzelhető tűzvédelmi szabálysértéseket, nem úgy, mint a munkavédelemnél.

Viszont ezen kívül még meg kell említeni a kéményseprő-ipari tevékenységeket is!
Mivel az elmúlt időszakban ez is a tűzvédelmi hatóság feladatkörébe került. A hatóság az ingatlan tulajdonosával szemben a kéményseprő-ipari tevékenységgel kapcsolatban meghatározott kötelezettség nem teljesítése esetén legfeljebb 30 000 Ft összegű bírságot szabhat ki!

A tűzvédelmi bírság legkisebb mértéke: 10 000 Ft. Több szabálytalanság együttes fennállása esetén a bírság mértéke az egyes szabálytalanságokért kiszabható bírságok összege, de legfeljebb 10 000 000 forint, a tűzvédelmi hatóság szabja ki.

Ha a tűzvédelmi bírsággal sújtható szabálytalanság ismételten fordul elő, a tűzvédelmi bírságot ki kell szabni. A tűzvédelmi bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól. A tűzvédelmi bírság ugyanazon tényállás mellett – az azonnal megszüntethető szabálytalanságok kivételével – a jogerős határozat után két hónap elteltével szabható ki újra.

A következő listában vannak összefoglalva a bírságra lehetőséget adó okok:

Megelőzéshez, a legjobb tanács, ha a leírtakat, figyelembe veszünk, megfigyeljük és észleljük az adott terület problémáit; majd kidolgozásra kerül egy akcióterv, ahol határidőre, felelősök bevonásával felszámolásra kerül a legkisebb probléma is. Azokat az eszközöket, berendezéseket, amelyeket folyamatosan karbantartani, ellenőrizni kell, jegyezzük fel, esetleges javításukat bízzuk szakemberre. A menekülésre számításba vehető utakat, kijáratokat ne hagyjuk rendezetlenül, ügyelni kell az akadálymentességre, jelzőeszközök működőképességére. A tűzveszélyes tevékenységeket végző emberek tűzvédelmi szakvizsgáztatása folyamatosan legyen ellenőrizve, frissítve. Figyeljünk a rendszeres, de a rendkívüli tűzvédelmi oktatásokra, a tűzvédelmi szabályzatra. Végeztessük el időben a villamos- és villámvédelmi felülvizsgálatokat. Minden dokumentum becsületes szakember által készüljön, és soha ne ferdítsük el a valóságot, így valótlant állítva benne. Ne akadályozzuk a kéményseprő szakemberek munkáját.

Végezetül de nem utolsó sorban, kell egy jó tűzvédelmi szakember is, aki segít a döntések meghozatalában, és véghezvitelében, valamint a szaktevékenységek ellátásában!

Amennyiben kérdése, kételye van, keressen fel minket!
Állunk rendelkezésére!

Készült:

Szerkesztette: Vékási József

Oldal letöltések:

Webmester: Vékási József, 2022.

Adatkezelési tájékoztató

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon sütiket használunk.
Adatkezelési tájékoztató

Elfogadom